Προσπαθώντας να θυμηθώ, γνωμικά και εκφράσεις που μιλάνε για φαγητό, μου ήρθαν δεκάδες στο μυαλό. Απ' όλες αυτές τις εκφράσεις που χρησιμοποιούμε καθημερινά για να μοιραστούμε την... αγάπη μας για το φαγητό, επέλεξα να παραθέσω το «τρώγοντας έρχεται η όρεξη», του Γάλλου συγγραφέα, Francois Rabelais.
Πίσω της, η έκφραση, κρύβει στοιχεία αλήθειας και πραγματικών γεγονότων, ωστόσο, σ' αυτή την περίπτωση όμως, το χρησιμοποιώ με την ρεαλιστική της έννοια, γιατί είμαι από αυτούς που θαυμάζω και εκτιμώ τους ανθρώπους που γνωρίζουν να μαγειρεύουν καλά και παθιάζονται με την μαγειρική.
Το ίδιο συνέβη και με την είδηση για την πρώτη θέση που κέρδισε, ο 21χρονος φοιτητής του Ανώτερου Ξενοδοχειακού Ινστιτούτου Κύπρου(ΑΞΙΚ), Αντώνης Αβούρης, ο οποίος διακρίθηκε σε έναν από τους ποιο γνωστούς διαγωνισμούς μαγειρικής, τον Olivier Roellinger 2019, που διεξήχθη στη Βαλένθια, της Ισπανίας.
Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός αποτελούσε τον διακαή πόθο του, αφού ήθελε χρόνια πριν να πάρει μέρος, αλλά όπως αποκάλυψε σε συνέντευξη που παραχώρησε στον REPORTER, η εμπειρία του στη μαγειρική και η συμμετοχή του σε άλλους διαγωνισμούς τον έκανε ικανό και έτοιμο να υλοποιήσει αυτό του τον στόχο στον φετινό διαγωνισμό.

Ο διαγωνισμός και η πρώτη θέση
Ο Αντώνης είχε ακούσει για τον διαγωνισμό όταν ήταν πρωτοετής στο ΑΞΙΚ και γνώριζε καλά πως και μόνο η συμμετοχή σε ένα τέτοιο διαγωνισμό θέτει τον πήχη πιο ψηλά και αποτέλεσε πρόκληση για τον εαυτό του.
Ο Αντώνης είχε ακούσει για τον διαγωνισμό όταν ήταν πρωτοετής στο ΑΞΙΚ και γνώριζε καλά πως και μόνο η συμμετοχή σε ένα τέτοιο διαγωνισμό θέτει τον πήχη πιο ψηλά και αποτέλεσε πρόκληση για τον εαυτό του.
«Όταν πρωτοάκουσα για αυτόν τον διαγωνισμό ήμουν πρωτοετής στο ΑΞΙΚ, θυμούμαι ότι είχα βάλει στόχο να συμμετάσχω σε αυτόν. Τελικά, μου είχε δοθεί η ευκαιρία στο 3ο έτος των σπουδών μου. Η εμπειρία μου στην μαγειρική και η συμμετοχή μου σε άλλους διαγωνισμούς με ενδυνάμωσε και ένοιωθα έτοιμος να υλοποιήσω τον στόχο μου.
Η αλήθεια, το να παίρνεις μέρος σε ένα διαγωνισμό στον οποίο συμμετέχουν σημαντικοί οργανισμοί όπως η Ferrandi Paris, Relais & Chateaux και άλλοι, με έκανε να θέσω τον πήχη πιο ψηλά. Ήταν πρόκληση για τον εαυτό μου και έβαλα τα δυνατά μου να πετύχω. Αυτό το πέτυχα με τη σωστή οργάνωση, το είδος του ψαριού που επέλεξα, την συνταγή, τις γεύσεις, τη μελέτη των ψαριών που επέλεξα για το πιάτο μου, αλλά και με πολλές προπονήσεις μέχρι να φτάσω στο τελικό αποτέλεσμα», εξήγησε ο Αντώνης.
Η διαδικασία συμμετοχής δεν ήταν εύκολη, αφού για να λάβει κάποιος μέρος σ' αυτόν πρέπει να περάσει με συγκεκριμένες διαδικασίες από Κριτική Επιτροπή. Στη συνέχεια, ήρθε η συμμετοχή και η πρωτιά που ανέμενε για να δικαιώσει τις προσπάθειες και τη σκληρή δουλειά του.
«Ήταν μια εμπειρία μοναδική για εμένα και ήμουν τυχερός που είχα επιλεχθεί από την κριτική επιτροπή μετά την αποστολή κειμένου και βίντεο με τους λόγους που ήθελα να λάβω μέρος σε ένα τέτοιο διαγωνισμό και ειδικά για ένα θέμα στο οποίο είμαι ευαισθητοποιημένος. Ο διαγωνισμός αυτός ασχολείται με την αειφόρα ανάπτυξη και διαχείριση των θαλασσών.
Είχα την ευκαιρία να γνωρίσω Γάλλους σεφ, που μου έδωσαν αρκετές συμβουλές για την μετέπειτα καριέρα μου. Η δική μου έμπνευση για αυτό τον διαγωνισμό ήταν να ψάξω πρώτα τις θάλασσες της Κύπρου για να εντοπίσω τα κυπριακά ψάρια που δεν απειλούνται με εξαφάνιση, να εξετάσω αν αυτά τα είδη υπάρχουν και σε άλλες θάλασσες του πλανήτη. Επίσης, ερεύνησα τι ψάρια συνήθιζαν να τρώνε οι Κύπριοι και πως τα συνδύαζαν με άλλες τροφές», ανέφερε ο Αντώνης στον REPORTER.
Κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Αντώνης, δεν είχε συνειδητοποιήσει πως είχε κερδίσει την πρώτη θέση, ατάραχος παρέλαβε το βραβείο του και αυθόρμητα απευθύνθηκε προς την εκπαιδεύτρια του ΑΞΙΚ που τον συνόδευσε στον Διαγωνισμό για να σιγουρευτεί.
«Την ρώτησα αν όντως ήρθα εγώ πρώτος. Χαμογελώντας μου απάντησε «ναι» και τότε ήταν που σιγουρεύτηκα και άρχισα να το συνειδητοποιώ.
Αρχικά ξεκίνησαν από τη βράβευση της τρίτης θέσης προς την πρώτη, άκουσα το πρώτο όνομα μετά το δεύτερο, εκεί είχα αγχωθεί αρκετά. Όταν άκουσα το όνομα μου η αλήθεια λειτούργησα λίγο μηχανικά, απλώς πήγα πήρα το βραβείο μου και στάθηκα ξανά δίπλα στους άλλους διαγωνιζόμενους».
<
«Την μαγειρική την αγάπησα από μικρός, βλέποντας τη γιαγιά μου που ήταν σε αυτό το επάγγελμα και το πόση αγάπη και πάθος έδειχνε όταν μαγείρευε για εμάς στο σπίτι. Όταν τελικά πήγα στην Ξενοδοχειακή Σχολή και άρχισα να μαθαίνω περισσότερα πράγματα παθιάστηκα περισσότερο. Η μαγειρική με εκφράζει ως Αντώνη. Η μαγειρική πλέον για εμένα είναι τρόπος ζωής και χόμπι το οποίο με τους σωστούς ανθρώπους είναι και διασκέδαση μαζί».
Άλλωστε, όπως εξηγεί, «το ΑΞΙΚ είναι ένα Ινστιτούτο που μπορεί να σου δώσει γερές βάσεις και αρχές για να σε προετοιμάσει για την μετέπειτα σταδιοδρομία σου στην γαστρονομία, όπως έχει κάνει και με πολλούς καταξιωμένους μάγειρες και σεφ της Κύπρου. Το ταξίδι στη γνώση και την εξειδίκευση που προσφέρει αυτό το ιστορικό Ινστιτούτο εφοδιάζοντας τον φοιτητή με όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να πετύχει σε αυτό το επάγγελμα».
<
Η γιαγιά μαγείρισσα και οι στόχοι
Οι μυρωδιές στην κουζίνα της γιαγιάς, το πάθος που έβλεπε στα μάτια της όποτε μαγείρευε, την έκαναν πρότυπο για τον ίδιο, παίζοντας σημαντικό ρόλο στην επιλογή τους προς την μαγειρική, αλλά και τους στόχους που έχει θέσει στον εαυτό του ως ένα καλό, εν δυνάμει μάγειρα.
Οι μυρωδιές στην κουζίνα της γιαγιάς, το πάθος που έβλεπε στα μάτια της όποτε μαγείρευε, την έκαναν πρότυπο για τον ίδιο, παίζοντας σημαντικό ρόλο στην επιλογή τους προς την μαγειρική, αλλά και τους στόχους που έχει θέσει στον εαυτό του ως ένα καλό, εν δυνάμει μάγειρα.
«Την μαγειρική την αγάπησα από μικρός, βλέποντας τη γιαγιά μου που ήταν σε αυτό το επάγγελμα και το πόση αγάπη και πάθος έδειχνε όταν μαγείρευε για εμάς στο σπίτι. Όταν τελικά πήγα στην Ξενοδοχειακή Σχολή και άρχισα να μαθαίνω περισσότερα πράγματα παθιάστηκα περισσότερο. Η μαγειρική με εκφράζει ως Αντώνη. Η μαγειρική πλέον για εμένα είναι τρόπος ζωής και χόμπι το οποίο με τους σωστούς ανθρώπους είναι και διασκέδαση μαζί».
Άλλωστε, όπως εξηγεί, «το ΑΞΙΚ είναι ένα Ινστιτούτο που μπορεί να σου δώσει γερές βάσεις και αρχές για να σε προετοιμάσει για την μετέπειτα σταδιοδρομία σου στην γαστρονομία, όπως έχει κάνει και με πολλούς καταξιωμένους μάγειρες και σεφ της Κύπρου. Το ταξίδι στη γνώση και την εξειδίκευση που προσφέρει αυτό το ιστορικό Ινστιτούτο εφοδιάζοντας τον φοιτητή με όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να πετύχει σε αυτό το επάγγελμα».
Μετά το τέλος του διαγωνισμού και την μη αναμενόμενη διάκρισή του, ο Αντώνης, δεν σταματάει να βάζει μικρούς αλλά και μεγάλους στόχους. Με όπλο, το πάθος του και τις γνώσεις που έχει αποκτήσει από μικρή ηλικία, αλλά και αυτές που πρόκειται να αποκτήσει στη συνέχεια, θα εργαστεί σκληρά όπως μας αποκάλυψε, ώστε να καταφέρει να εργαστεί δίπλα από καταξιωμένους chef με αστέρια Michelin, αλλά επίσης να επισκεφθεί ξένες χώρες και να γνωρίσει τη δική τους κουζίνα και κουλτούρα.