Ένας από τους θερμότερους μήνες των τελευταίων χρόνων έχει περάσει στην ιστορία. Ο φετινός Ιούλιος έχει καταγράψει αρκετά υψηλές θερμοκρασίες, με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία να εκδίδει την μία προειδοποίηση για εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες, μετά την άλλη.
Ο μήνας μας υποδέχθηκε με κίτρινη προειδοποίηση, για να αλλάξει την επόμενη ημέρα σε πορτοκαλί, αφού σύμφωνα με τις προβλέψεις της Μετεωρολογικής, ο υδράργυρος αναμενόταν να αγγίξει τους 43 βαθμούς Κελσίου.
Για τον μήνα Ιούλιο, εκδόθηκαν συνολικά δεκαοκτώ προειδοποιήσεις, με τον υδράργυρο να κατεβαίνει από τα ύψη στα μέσα του μηνός. Μάλιστα, τότε η Μετεωρολογική Υπηρεσία είχε εκδώσει κίτρινες προειδοποιήσεις για βροχές και καταιγίδες.
Ουσιαστικά, επρόκειτο για ένα αρκετά θερμό μήνα και σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία, ήταν ο δεύτερος θερμότερος Ιούλιος από το 1983, με τον περσινό να είναι ο θερμότερος. Αυτό οφείλεται στους αντικυκλώνες που επηρεάζουν την περιοχή της Μεσογείου.
«Την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπως και την περιοχή ολόκληρης της Μεσογείου, επηρέαζε φέτος ένα τεράστιας έκτασης αντικυκλωνικό σύστημα, υψηλών πιέσεων. Τέτοιου είδους συστήματα, πολύ δύσκολα μετακινούνται, οπότε το αποτέλεσμα ήταν η θέρμανση του αέρα και να φτάνει σε θερμοκρασίες πάνω από τις κανονικές, για αρκετές ημέρες», εξήγησε στον REPORTER Ο διευθυντής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Κλεάνθης Νικολαΐδης.
Άρχισε η αλλαγή στο σκηνικό
Παρά το γεγονός ότι και ο Αύγουστος μπήκε με τις θερμοκρασίες στα ύψη, ο υδράργυρος φαίνεται ότι έχει πάρει την κατιούσα. Αν και η διαφορά αρχικά ήταν ελάχιστη, με μόνο ένα βαθμό διαφορά, φαίνεται ότι τις επόμενες ημέρες, η αλλαγή θα είναι αισθητή, για λίγες μόνο ημέρες.
«Τώρα μετριάζεται κάπως η θερμοκρασία και οφείλεται στο γεγονός ότι την περιοχή θα επηρεάζει ένα σύστημα χαμηλής πίεσης στη μέση ατμόσφαιρα. Από τον καύσωνα πάμε παρωδικά στις βροχές και καταιγίδες, αλλά από ό,τι φαίνεται θα αυξηθούν οι θερμοκρασίες την άλλη εβδομάδα».
Μέχρι στιγμής είναι αδύνατο να γνωρίζουν οι ειδικοί πόσο θα μας επηρεάζουν τα εν λόγω συστήματα, αφού οι προβλέψεις γίνονται ανά εβδομάδα.
Η εποχική πρόγνωση του Αυγούστου
Σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία, ο Αύγουστος αναμένεται ότι θα έχει κανονικές θερμοκρασίες. Παρόμοια κατάσταση φαίνεται ότι θα επικρατεί και στη Μικρά Ασία, ενώ στη Μέση Ανατολή οι αναμενόμενες θερμοκρασίες θα είναι πιο κάτω από τις κανονικές. Σε σχέση με το αναμενόμενο ύψος βροχής αναμένεται ότι στο εσωτερικό θα κυμανθεί στα κανονικά επίπεδα, στα βόρεια και δυτικά θα κυμανθεί σε επίπεδα πάνω από τα κανονικά για την εποχή ενώ στα νότια και ανατολικά κάτω από τα κανονικά.
Όσον αφορά στον Ιούλιο, αναμενόταν ότι θερμοκρασιακά στην Κύπρο θα ήταν κανονικός. Παρόμοια κατάσταση συναντάται και στη Μικρά Ασία ενώ τα Βαλκάνια ήταν θερμότερα του κανονικού και η Εγγύς και Μέση ανατολή ψυχρότερη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Μετεωρολογικής, σε σχέση με την καταγραφείσα μέση μέγιστη και ελάχιστη θερμοκρασία, αυτή ήταν πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Καταγράφηκαν φυσικά ακραίες μέγιστες θερμοκρασίες με θετικές αποκλίσεις πέραν των 4 °C από την κανονική, όπως στην Πάφο όπου η ακραία μέγιστη (37.3°C) ήταν κατά 7.4°C πάνω από την κανονική και στον Πρόδρομο όπου η ακραία μέγιστη (34.6°C) ήταν κατά 6.7°C πάνω από την κανονική.
Καταγράφηκαν επίσης και υψηλότερα ελάχιστα (υψηλοτέρα πέραν των τουλάχιστον 4°C από την κανονική για κάθε σταθμό), όπως στη Λάρνακα όπου η ελάχιστη (29°C) ήταν κατά 7°C πάνω από την κανονική και στο σταθμό της Πόλις Χρυσοχούς όπου η ελάχιστη (26.8°C) ήταν κατά 5.7°C πάνω από την κανονική.
Η μέση ημερήσια μέγιστη θερμοκρασία τον φετινό Ιούλιο όπως υπολογίστηκε για τον σταθμό ραδιοβολίσεων Αθαλάσσας ήταν 39,5°C, ενώ πέρσι τον ίδιο μήνα η μέση ημερήσια θερμοκρασία ήταν 39,7°C.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεύτερος θερμότερος Ιούλιος από το 1983 ο φετινός